PEREC

  • 1 kg  bijelog glatkog tip 550 brašna
  • 4 žumanjka
  • 25 dkg margarina
  • 10 dkg šećera
  • 1 kvasac
  • Ribana korica 1 limuna
  • 3 vanili šećera
  • 0,25 dl mlijeka

  • Kvasac namočimo u mlako mlijeko, dodamo malo šećera, soli i brašna pa pustimo da se diže. Prosijemo brašno, dodamo šećer, vanili šećer, koricu limuna i omekšali margarin u kojem smo razmutili jaja, pa to sve pomiješamo s dignutim kvasacem. Dobro umjesimo i pustimo da se diže na toplom mjestu. Kada se volumen tijesta udvostruči još ga jednom premjesimo, pa razvaljamo u pravokutnik. Jednu polovicu pravokutnika premažemo s 2 žumanjka u kojima smo razmutili 2 žlice šećera i 1 vanili šećer. Drugu stranu zarežemo 3-4 cm cijelom dužinom i preklopimo preko namazane polovice. Savijemo u polukrug i pustimo da se ponovno digne.
    Pečemo 30 – 35 minuta na 180°C. Gotov perec premažemo razmućenim žumanjcima i šećerom da dobije zlatni sjaj.