KRUH

  • 500g brašna
  • 3 dcl vode ili mlijeka
  • pola svježeg kvasca ili 1 suhi kvasac
  • 2 žlice ulja
  • 3 žličice soli
  • 1 žličica šećera ili meda

  • U 3 dcl mlake vode ili mlijeka stavimo kvasac te ga promiješamo sa žličicom meda ili šećera dok se ne rastopi. U posudu stavimo 500g  brašna, posolimo ga, promiješamo, pa dodamo dvije žlice ulja, te ulijemo tekućinu u kojoj nam se rastopio kvasac. Miješamo kuhačom dok smjesa ne postane dovoljno kompaktna da se može mijesiti rukama. Formiramo kuglu koju ostavimo u posudi pokrivenu krpom da se diže 45 – 60 min na toplom mjestu. Nakon prvog dizanja ponovno promijesimo tijesto, formiramo ga u željeni oblik ili stavimo u prethodno nauljeni kalup, te ga ponovo pokrijemo i ostavimo da se diže još 30 min. Nakon drugog dizanja kruh možemo premazati razmućenim jajetom ili ga posipati brašnom. Stavimo kruh u zagrijanu pećnicu i pečemo 10 min na 225°C, pa smanjimo na 170°C i pečemo još 35 min.